Мисия – кариерна ориентация

Дядо ми все ме питаше – какъв искаш да станеш като пораснеш?! Не знам – редовно му отговарях аз. Докато един ден не ме хвана да седна до него при черешата на сянка, бях на около 15 години:
– Виж моето момче, човек мисли за професията си от рано. Ти сега си дете, но скоро ще станеш мъж, трябва жена да имаш, деца да издържаш и къща да плащаш. Не мисли, че животът е лесно нещо.., но не е и труден, а трябва да се разбереш с него. – каза ми той.
– Е дядо, как ще се разбера с живота? – недоумявах аз.
– Така, като знаеш какво искаш от него! – категоричен беше той.

След време разбрах, че колкото по-наясно си със себе си, толкова по-лесно ти се получават нещата. Колкото по-рано се ориентираш какво ще учиш, толкова по-добре ще ти бъде в бъдеще. Видях обаче, че много хора са объркани и не знаят на къде да поемат, не знаят и кое е най-доброто за техните деца, не знаят как да инвестират в бъдещето им, имат много въпроси на ум, а не знаят на кого да ги зададат. Затова създадох собствена консултантска къща за образование и всеки ден се срещам с родители на деца на различна възраст, за да изберем за всяко дете най-доброто образование, най-правилната кариерна ориентация и най-сигурната инвестиция в знанието.

Моята мисия е да работя за един по-образован свят.

Като консултант създадох най-важните 5 стъпки за кариерна ориентация, вижте ги:

1. Коя сфера на живота най-много ме вълнува?!
Всеки трябва да види кое му е най-интересно на душата. От малък знам, че и лекар да станеш, първо трябва да обичаш хората и да си готов за науката… Така че проверете кое наистина ви вълнува – можете ли да рисувате, ще лекувате ли ранено животно, следите ли модата, спортувате ли по цял ден. Милион занимания, а само едно на вас ще ви пасне на 100 %. Като малка частица от пъзел, ако е грешната, не може да се нареди с месеци, понякога с години…

2. Какви допълнителни дейности посещавате? Кое правите с удоволствие, а не на сила. Кое наистина ви вълнува? Участвате ли в обществени проекти, ходите ли по дебати, имате ли тренировки по футбол? Кога сте концентриран? Какво ви мотивира? И още много… Разгадайте хобитата си, за да си намерите в бъдеща такава работа – хоби. Защото едно клише гласи, че ако си намериш работа, която обичаш, няма да ти се наложи да работиш и един ден…

3.  Добре е да проверите какви професии най-често е имало във вашето родословие. Казват, че крушата не пада по-далеч от дървото. Вярно или не?! Хубаво е човек да види корените си и какви професии наследствено са вървели, да познава гените си и да види дали и той ще наследи кариерата на своя родител.

4. Най-трудното при вземането на правилно кариено решение е да познаваш добре себе си и най-вече своите отрицателни качества. Ако лесно можеш да кажеш какъв не си, то значи още по-лесно ще можеш да определиш какъв си и на къде трябва да се насочиш.

5. Последното нещо от моите съвети, но първо по важност, това е да си направиш кариерен тест. Наложи се много години опит и усърдна работа, специалисти от различни звена да се включат, за да го разработя и да бъде ветропоказател на много поколения. Добре е и ти да го направиш, можеш да използваш формата за регистрация и ще получиш парола за достъп до теста:

Тестът не е сложен, но е обективен, задължително след него е на направиш лична среща с консултант за висше образование, който да ти даде насока и кариерна ориентация.
Също може да дойдеш и на безплатното изложение, което организирам. На него ще има различни семинари на интересни теми, свързани с кандидатстването. Изложение „Уча в чужбина”, виж къде и кога:

  • Варна – Изложение – 29 септември 2018 г. от 11.00 ч – хотел „Черно море”
  • Бургас – Изложение – 30 септември 2018 г. от 11:00ч. – хотел „България“
  • София – Изложение – 7 октомври 2018 г. от 11.00 ч – хотел „Хилтън“
  • Плевен – Изложение – 8 октомври 2018 г. от 14.00 ч – хотел „Ростов“

Регистрирай се за него. Безплатна регистрация. Безплатен вход. Само за първите 100 регистрирани подарък:

Безплатна Регистрация

Share: