Как да изберете университет в чужбина

университет в чужбина

Информираният избор на университет в чужбина е важна предпоставка за успеха на всички следващи стъпки в процеса на кандидатстване.

Изборът на бакалавърска или магистърска степен винаги е бил доста сложен, особено когато има твърде много опции за проучване и обмисляне. Всъщност най-голямата пречка, която стои между вас и вашата идеална учебна програма в чужбина, е как да я изберете сред огромно море от възможности.

За да ви помогнем да започнете вашето търсене, днес ви представяме най-важните критерии, които трябва да имате предвид при избора на бъдещия Ви университет в чужбина.

Напускате страната, за да натрупате опит или за да учите?

Възможно е да искате да се обучавате в чужбина заради прекрасния културен опит, който ще преживеете или заради качествено образование, което не можете да получите у дома. Вероятно вашето решение ще се гради около двете възможности, което по един или друг начин е много добре. Трябва обаче да знаете целите си, когато избирате университета си в чужбина. Ако заминавате, защото искате промяна на пейзажа, обмислете кое би било най-значимото във вашето преживяване, така че да може да го използвате във вашето бъдещо развитие. Ако напускате родината си с цел да получите конкретна диплома, проучете детайлно какво точно включва тази диплома.

Изберете желаната от вас дисциплина.

Най-вероятно имате представа за това, което искате да учите и трябва да намерите мястото, където ще получите образованието, което искате. Ще намерите университети, които предлагат интересни интердисциплинарни бакалавърски или магистърски програми или специализации, за които може да не сте мислили. Трябва да сте наясно с предлаганите курсове и програмите за чуждестранни студенти. От полза ще са форумите и изложенията за образование в страната и чужбина, тъй като там ще получите разнообразни съвети и конкретни отговори на специфични ваши въпроси.
За тези, които търсят следдипломна квалификация, знаейки как да изберат магистърски програми или докторски програми, изборът няма да е толкова вълнуващ. Вие ще искате да се съсредоточите върху вашата сфера на обучение преди да се насочите към избора на страната, в която да учите.

Какви са възможностите за кариерно развитие?

Изборът на правилната програма в чужбина ще се отрази на вашата бъдеща кариера. Трябва да обмислите къде ще бъдете конкурентоспособни и дали ще имате възможност за следдипломна квалификация. Какво ще стане, когато се приберете вкъщи или останете в чужбина, за да търсите работа? Направете проучване за това какви квалификации ще ви бъдат необходими, различни от дипломата, която ще придобиете, за да сте сигурни, че образованието ви ще бъде признато в световен мащаб и за да не се налага да полагате допълнителни приравнителни изпити.

Кога трябва да кандидатствате за образование в чужбина?

Не пропускайте крайните срокове! Научете предварително кога трябва да кандидатствате за избрания университет в чужбина. Ако е възможно, опитайте се да подадете кандидатурата си по-рано, за да можете да планирате добре своето време и да започнете да спестявате средства за вашата диплома в чужбина. Не пропускайте крайните срокове, но и не бързайте прекалено много да кандидатствате. Ако сте в гимназията, трябва да започнете вашето проучване през лятото преди вашето дипломиране. В зависимост от държавата, в която възнамерявате да се обучавате, ще има различни крайни срокове, на които може да не сте свикнали. Училищата по света започват по различно време през цялата година.

Как ще заплатите за вашето образование?

Как ще финансирате обучението си в чужбина? Имате ли спестени пари? Родителите ви готови ли са да ви помогнат с финансите? Кандидатствали ли сте за стипендии? Ще вземете ли студентски заем? Ще работите ли по време на обучението или през ваканциите?

При това разходите ви не се ограничават само и единствено до стойността на вашето обучение. Трябва да се има предвид къде ще живеете, а също и колко ще ви струва храната, телефонът, учебниците и т.н. Има разходи, които ще се увеличат, така че да имате финансов план е от решаващо значение при избора на правилния университет за вас.

Налага ли се изучаването на местния език?

Много страни по света предлагат обучение на английски език. И ако възнамерявате да придобиете дипломата си в англоговоряща среда, уверете се, че се предлагат часове на английски за цялата продължителност на вашето обучение! Не искате да започнете с англоговорящи преподаватели в чужбина и след това да осъзнаете, че след три години всичко е превключено на мандарин… Е, това няма да се случи, ако предварително сте информирани каква учебна програма е заложена по време на целия обучителен процес.

От друга страна, да учите в чужбина е перфектна възможност да усъвършенствате вашия втори език. Това ще ви направи по-конкурентноспособни в бъдещата Ви кариера и ще впечатлите преподавателите и местните жители. Макар владеенето на английски като роден език да е предпоставка за лесен живот почти навсякъде, опитвайки се да научите езика на приемащата страна, ще бъде нещо, за което няма да съжалявате.

Подготвени ли сте психически?

Решението да учиш в чужбина е голяма крачка в бъдещето ви развитие! Чувствате ли се готови да напуснете дома си за известно време и да се заровите в учебници в чужбина? Ако е така, просто помнете, че не всичко ще бъде радостни танци и щастливи обстоятелства през цялото време. Понякога ще бъде изтощително и често ще се чувствате много уморени.

Но ако копнеете за приключения докато избирате образованието си в чужбина, със сигурност ще ги получите!

В една по-мащабна гледна точка, това все пак са само няколко години от живота ви, които неизбежно ще оформят вашето бъдеще и ще окажат влияние върху остатъка от живота ви.

И така, как всъщност да изберете международен университет?

Запишете си всички въпроси които имате относно вашата диплома в чужбина: Какви дисциплини предлага университетът? Колко години е обучението? На какъв език преподават? И т.н.

Започнете да се свързвате с университетите! Проверете техните уебсайтове, мисии, класиране и вижте дали можете да се свържете с техен представител, който може да отговори на всичките ви въпроси.

Това ще доведе до намаляване на безбройните опции, докато се опитвате да изберете правилния университет за вас. По време на процеса могат да възникнат още въпроси и препятствия, но със сигурност изборът ще е вълнуващ, а пътешествието – интересно. И един ден, когато се завръщате с диплома в ръка, вече няма да сте същия човек, който днес внимателно опипва почвата под краката си.

Бъдете смели!

 

Абонирайте се за нашия е-бюлетин.

Използваме информацията, за да Ви предоставим подходящо съдържание. Може да се отпишете по всяко време.

Share: